• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

ilkeliyazilar

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
Ertuğrul GÜREŞCİ
ispir_ert@hotmail.com
TÜRKİYE'DE KÖYDEN KENTE GÖÇÜN ÖNLENMESİ
15/12/2015

Türkiye'de köyden kente göçün önlenmesi konusu daha çok siyasi arenade tartışılan bir konudur. Bu konu bazen siyasi bir söylem haline geliyor ve propaganda aracı olarak ta kullanılabiliyor. Ancak bu tür bir söylemin doğru olup olmaması üzerinde biraz düşünmek gerekiyor. Konuya önce bilimsel bir yaklaşımla bakmak gerekir. Genel olarak refaha giden yolun sanayileşmeden geçtiği öteden beri iktisadi düşüncede kabul edilen bir gerçektir. O zaman sanayileşme olgusu gelişmişliğinde bir göstergesi sayılabilir.

Sanayileşmenin beraberinde toplumun yapısını da değiştiridiği ve nüfus hareketliliğine neden olduğu gerçeği göz ardı edilemez. Sonuç olarak sanayileşme ile birlikte, sanayinin ihtiyacı olan kalifiye iş gücü kırsaldan karşılanacak ve sanayinin tarıma girmesi bu sektörde fazla yani atıl olan işgücünü başka sektörlere yöneltebilecektir. Böylece sanaileşme yayıldıkça kırsalda yani köylerdeki iş gücü başta olmak üzere toplam nüfus kentelre veya sanayi bölgelerine doğru kayacaktır. O zaman sanayileşme ile birlikte tarımsal nüfus dolayısıyla bu nüfusun yoğun yaşadığı köy nüfusu giderek azalacaktır. Buradaki azalma kelimesi, köyden kente göçü karşlamaktadır. Sonuç olarak sanayileşme sonucu refah artışının gerçekleşmesi kırsl göçü hızlandıracak ve gelişmenin bir göstergeside söz konusu bu nüfusun göç etmesine veya oransal olarak azalmasına neden olacaktır. Konuya bu yönü ile bakıldığında kırsal göçün önlenmesi, refaha giden yolun tıkanması anlamına da gelebilecektir. Ancak Türkiye gibi ülkelerde ağır ve ileri düzeydeki kırsal göçü, sanayinin veya kentin kaldıramaması yeni toplumsal olaylara neden olacaktır ki ülkemizde zaten bunlar yaşanmaktadır. Burada çözüm köyden kente göçü önlemek değil, sanayi ve tarım politikalarının diğer ekonomi ve sosyal politikalarla aynı eksende hareket etmesine bağlıdır.

Konunun bir diğer yönüde, köyden kente göç edenler eğer sorunsal alanın birinci muhatabı ise bu kesime sorulması gerekir Geri dönmek istiyor musnuz? yada köyünüzden kente göç etmesiniz daha iyi bir yaşamınız olacak mı? Bu konu üzerine yapılan bir çok akademik çalışma, göç edenlerin çok azının geri dönmek istediği veya köyünde uzun vadeli kalmak istemediği yönündedir. Yani göçün önlenmesi tabiri, kentli gözüyle bakılan bir politik söylem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Köyden kente göç her yönüyle incelenmesi gerekir ve sorunun temeline inilerek gerekli önlemler alınmalıdır. 



4393 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

1.Uluslararası Gemlik Zeytini Festivali Üzerine - 08/11/2015
Gemlik zeytini festivali
TÜRKİYE'NİN SIĞINMACI SORUNU - 20/10/2015
Türkiye'nin sığınmacı sorunu
GÖÇÜN YÖNETİLEBİLİRLİĞİ - 29/09/2015
Göçün yönetilebilirliği sağlanırsa, ekonomik ve sosyal faydası da artacaktır.
TÜRKİYE’DE KIRSAL GÖÇÜN TOPLUMSAL YANSIMALARI - 09/09/2015
TÜRKİYE’DE KIRSAL GÖÇÜN TOPLUMSAL YANSIMALARI
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu
Saat